klocka

tisdag 17 april 2012

Pärpalt recept!

Här kommer receptet på pärpalten, som många undrade vad det var:

# Potaits
# kornmjöl
# vetemjöl
# salt

Skala och riv potatisen,  i ett rivjärn, jag brukar använda köttkvarnen på assistenten.
Häll potatisen i en bunke, blanda i kornmjöl och vetemjöl. Rör om till en jämn smet, men ta dock inte så mycket vetemjöl. Detta gör att palten blir för hårt, och salta efter behag.
Sedan gör ni bollar som ni sedan plattar ut, lägger dom i uppkokat och saltat vatten. Jag brukar använda kitteln, eftersom det behövs en del vatten ca: 4 liter. Sedan låter ni palten småkoka i ungefär en timme.
Och som jag brukar göra, ett hål mitt i palten med smör i och mycket lingonsylt.
Tycker att ni ska bjuda era nära och kära på denna goda mat, blir säker uppskattat :))

Nu börjar solen titta fram här hos oss, men enligt vädergubben skulle det bli snö idag???!!!
Det blir en tur ner till stan med pappa och mamma idag, mamma ska till tuttdoktorn, men det är nog sista gången. Eftersom dom brukar väl sluta vid 74 år?, och hon fyller 73 detta år.
Sedan röstar jag på att vi skulle gå och äta lunch tillsammans, det är alltid lika trevligt :))
Vi hörs senare!
Kramen♥



24 kommentarer:

♥ Carina ♥ sa...

Mmm så gott! Fast jag brukar köpa paltmjöl, enkelt och behändigt och riktigt gott blir det :)
Kram och godmorgon!

♥ Carina ♥ sa...

Sv: Ja det kanske var hon han såg. Hon hann bara hem så for hon och Tobias ut en sväng med bilen.
Att jag har sagt åt henne att köra lungt - det kan du ge dig på ;)

Miruschka sa...

Vad länge sedan jag gjorde palt, men då var det blodpalt som gällde.

Sitter just och ser väderrapporten på TV4, verkar som regnet/snön inte kommer idag iaf. BRA!!

Kram♥

Malin sa...

Lite som kroppkakor (min favorit) alltså fast utan fläsket i mitten? Mums! Har ju hört talas om paltkoma och det kan jag förstå!
Kram

Fru Vallmo sa...

Tack ♥

Siita sa...

Hoppas vi slipper mer snö idag, kom igår så det räcker för i år. Kramar

Znogge sa...

74 är sista gången här så då slipper din mamma. Hoppas undersökningen går bra och att ni får en god lunch på stan!

Kram

Gilla sa...

Det låter ju ungefär, som om du gör kroppkakor, men utan fyllningen. De ska ju också ätas med lingonsylt.

Jag blir inte kallad till tuttdoktorn i fortsättningen, men jag kan själv beställa om jag känner för det.

Sv: Du får lov att skratta högt åt min dumhet. Jag har ju mej själv att skylla. Så det är verkligen inte synd om mej.

Ha det allra bäst vännen.

Kram/Gilla

Mita sa...

Supergott som jag skrev i går.Fast i Västerbottenpalten tar vi havregryn i stället för kornmjöl,så det kan ju skilja lite med lokala recept.Godast är den uppstekt med äkta smör till,mmmm...
Kram vännen♥

Herr Nilssons Fru sa...

Palt - de har jag aldrig ätit, de e nog inte så vanligt i den här delen av Svea rike. Här käkar vi kroppkakor istället:)

Kanske skulle pröva någon gång, att göra palt.

Kramiz

RackarTuss sa...

Låter som det som min mamma kallar för PitePalt.

Therese sa...

Här kör vi med rimmsaltat fläsk i mitten å gör dem runda :-D Å så gott! Särskilt uppstekt dagen efter :-D KRAM

Dehäreja sa...

Ditt recept ser ut som nå't jag fick av mina mamma förr i tiden...

"Det ser & känner du" sa hon alltid när jag frågade henne om hur mycket det skulle vara av dom olika ingredienserna *fniss*

NÄE, det gör jag inte :D
Men tack i alla fall!

ansepanse sa...

det har jag aldrig ätit, det är väl en typisk norrlandsrätt? det finns ju något som heter pitepalt (jag gogglade just och fick fram att det är med fläsk i) och kams kunde jag, men det är ju bara ett annat ord för samma maträtt
ha en fortsatt fin dag vännen
kramar

Ingrid sa...

inget jag varken gjort eller smakat, som en del säger kanske mer vanligt med kroppkaker här -men bara testat det en gång vad jag vet.

bokhyllan sa...

Någon gång måste jag äta palt!

Sand mellan tårna sa...

Har nog aldrig ätit palt i hela mitt liv. Kanske dax nu=)

Majken sa...

Tack för receptet... Har aldrig smakat detta.. hur smakar det, finns det ngt man kan jämnföra det med?

Hoppas du fick igenom din "röst" med lunch på stan :-)

Ha en fin kväll!
Kram

mariaikos sa...

Pärlpalt har jag aldrig hört . Men receptet är som potatispalt ,förutom kornmjölet och att man rullar runda paltar .
Säkert gott .
Kram ♥

Veiken sa...

Det låter nästan som pitepalt. Det var länge sedan jag åt det. Tyckte inte om det då, men kanske nu om jag skulle smaka. Ska be svägerskan göra det nästa gång vi träffas! :) Kram

fina frun sa...

Det har jag aldrig ätit!

CreandoPhoto sa...

Vilket härligt recept. Något jag ALDRIG har provat, men är grymt nyfiken på :)

Kramar Kicki

Aurora sa...

Inte så krångligt men det tar lite tid. får prova när tid finnes.

soffie sa...

tack för receptet får se om jag gör det nångång:)